header

tijdbalk Grieken en Romeinen jagers monniken steden ontdekkers regenten pruiken burgers wereldoorlogen televisie

 

Burgers en Stoommachines

burgers 1800 tot 1900


De Franse heerschappij in Europa is voorbij. Grote veranderingen zijn op komst;
de opkomst van het liberalisme zorgt ervoor dat de burgers meer macht willen en door de grote technische en economische ontwikkelingen wordt de Industriële Revolutie in gang gezet.


Koning Willem I  (1772-1843)

De Nederlanden waren voor twee eeuwen een republiek geweest, in een tijd dat koninkrijken de norm waren. Maar na de revolutionaire tijd werd het huidige België met de Nederlanden samengevoegd waaruit het Verenigd Koninkrijk ontstond. De zoon van stadhouder Willem de Vijfde werd Koning Willem I.
(Oostrom, F. van (2008))
 

willem1

Koning Willem I

De industriële revolutie

stoommachine

De eerste stoommachine
  De industriële revolutie begon rond de 18e eeuw in Engeland. Pas in de 19e eeuw kwam hij naar Europa. De komst van de stoommachine gaf een enorme impuls aan de manier hoe producten gemaakt werden. Ambachtelijke en kleine werkplaatsen groeiden uit tot grote fabrieken. Vanwege deze manier van produceren, werden producten ook steeds goedkoper en konden meer mensen de producten kopen. Daarom spreken we van een revolutie. (Oostrom, F. van (2008))

De eerste Spoorlijn

Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland feestelijk geopend. De stoomlocomotief ‘De Arend’ deed er 25 minuten over om van Amsterdam naar Haarlem te rijden. Veel mensen vonden het maar niets: het ging veel te hard en maakte veel te veel lawaai. Was die nieuwigheid wel nodig en was het wel veilig? (Oostrom, F. van (2008))  

arend

De Arend

De grondwet

grondwet

De grondwet

  Lang konden de Oranjes niet van hun nieuwe koninklijke macht genieten. In 1848 ondertekende Willem de Tweede een grondwet die zijn invloed sterk beperkte. Minder macht voor de koning en meer voor het parlement en het kabinet. De grondwet van 1848 wordt het begin van onze democratie genoemd. (Oostrom, F. van (2008))

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh werd in 1853 in het Brabantse dorp Zundert geboren en reisde op jonge leeftijd al veel door Nederland en Europa.  In 1885 maakte hij in Nuenen het beroemde schilderij 'De aardappeleters'. Van Gogh is nu wereldberoemd en zijn kunstwerken zijn veel geld waard. Toch was dit tijdens zijn leven wel anders; hij had last van geldnood en liefdesverdriet en kreeg last van zenuwziekte. In 1888 ging hij in Frankrijk wonen en werken en belandde zelfs in een psychiatrische inrichting. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord. Zijn schilderijen hangen nu over de hele wereld en worden voor vele miljoenen verkocht. (Oostrom, F. van (2008) en Vincent van Gogh (z.j.))  

vangogh

Vincent van Gogh

Verzet tegen kinderarbeid

kinderarbeid

Kinderarbeid
  Naarmate er steeds meer fabrieken bijkwamen, werden er ook steeds meer kinderen ingezet om erin te werken. Kinderen waren nou eenmaal goedkope arbeidskrachten. Toen de fabrieken de overhand kregen, werd het verzet tegen kinderarbeid steeds groter. In 1874 verbood het kinderwetje van Van Houten arbeid voor kinderen tot 12 jaar in fabrieken. Vanaf 1900 moesten alle kinderen van 7 tot 12 jaar verplicht naar school. (Oostrom, F. van (2008))