header

tijdbalk Grieken en Romeinen jagers monniken steden ontdekkers regenten pruiken burgers wereldoorlogen televisie

 

Televisie en Computer

televisie 1950 tot heden


Na de Tweede Wereldoorlog volgen de ontwikkelingen in ons land elkaar razendsnel op. Eerst doet de televisie  haar intrede waardoor er makkelijker nieuws verspreid kan worden. Ook voor ontwikkeling en ontspanning blijkt dit een zeer geschikt medium. Even later wordt de personal computer geïntroduceerd en samen met het internet neemt de informatiestroom alleen maar toe. Door technologische ontwikkeling kunnen we het heelal verder gaan ontdekken en kunnen we zelfs over de maan wandelen. Internationaal ontstaan er diverse samenwerkingsvormen zoals de Verenigde Naties en de Europese Gemeenschap. Onze welvaartsstaat verandert in een verzorgingsstaat onder aanvoering van Minister President Drees. Vanaf de 60-er jaren gaat het economisch goed met ons land en komen de eerste gastarbeiders naar ons land toe.

De watersnoodramp

In de nacht van 1 februari 1953 begeven de dijken in Zeeland het tijdens een zware storm. De mensen zijn niet goed gewaarschuwd en worden verrast door het water. 1836 mensen komen om en 200.000 hectare land overstroomd. Nu hebben we de wereldberoemde Deltawerken om ons tegen het water te beschermen.(Oostrom, F. van (2008))  

watersnood

Watersnoodramp

De televisie

tv
Televisie
 
De eerste regelmatige televisie-uitzendingen zijn in 1951 begonnen. Door de welvaart kunnen de mensen dan ook een televisietoestel kopen. Tien jaar later zijn er 1 miljoen televisietoestellen in Nederland. Heel lang waren  alleen de zenders Nederland 1, 2 en 3  beschikbaar en mensen gingen vaak bij buren of rijke familieleden T.V kijken.
Tegenwoordig heeft iedereen een televisie toestel in huis staan en zijn er heel veel zenders bijgekomen. De komst van de televisie heeft de kijk van de mens op de wereld zeer verbreed. (Kooij, C. van der (2004))

De computer

In 1981 introduceerde IBM zijn eerste Personal Computer(P.C), waarna er later vele bedrijven volgde zoals Apple. Windows ,het bekendste besturingssysteem, werd in 1985 geïntroduceerd. Nu domineert Microsoft met Windows bijna 90% van de pc markt. (Computer (z.j.))

 

w95

Besturingssysteem Microsoft

Europa

Europese Unie
 
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd er door verschillende landen afgesproken dat er nooit meer zo’n oorlog zou mogen gebeuren. De  Europese Economische Gemeenschap werd gevormd. De eerst landen die toegevoegd werden waren België, Nederland,Luxemburg, Duitsland en  Frankrijk. Vanaf het jaar 2000 werd de Euro ingevoerd en is nu een goede tegenhanger van de Dollar, de Amerikaanse munt. (Europese Unie (z.j.))

Nelson Mandela

Nelson Mandela was president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999. Hij was advocaat van beroep. Mandela werd geboren bij Umtata , als zoon van een plaatselijk stamhoofd.
In 1964 is Mandela opgepakt wegens betrokkenheid bij een moordaanslag op blanke inwoners in Zuid –Afrika. Hij is toen veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf. Hij heeft voornamelijk op het beroemde Robbeneiland vastgezeten, waar hij een symbool werd voor de wereldwijde anti-apartheids-beweging geleid door het Afrikaans Nationaal Congres.
Op 11 februari 1990 werd hij vrijgelaten. Zijn gevangenisnummer 46664 werd jaren later het symbool voor zijn aidsbestrijdingsproject.
Mandela wordt alom gerespecteerd om zijn volhardende strijd tegen de apartheid en was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Mandela was van 1991 tot 1997 voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). (Nelson Mandela. (z.j.))
 

mandela

Nelson Mandela